Veld Architects - Modern Industrial Home on a Plateau

The home is situated on the plateau of the hills in Monaghan Farm. The home embraces the sweeping views in the linear design as per the client’s brief. The linear lines of the house extend to the carport where a green wall continues the landscape onto the façade. It’s designed to be considerate to the context, cosy in the winter and cool in the summer applying the sustainable design ethos. The main feature wall is done in herringbone facebrick and is the access point to the spectacular views of the Rhenosterspruit conservancy.

VIEW SHOWCASE

Solid concrete structures arrest the visitor on arrival providing framed Northern views of the roaming hills in the background. Connecting the visitor with the context and nature. Careful consideration is paid to the Feng Shui principles that formed the basis of the brief. Open plan living and entertaining form the backbone of this design with courtyards being introduced to create transitional spaces.

VIEW SHOWCASE

Situated on the Northern Hill and a busy street corner. This home was designed around a central courtyard to create privacy. It’s an ode to the farmhouse design. We incorporated, glass and steel to provide a more contemporary and modern geometric feeling. The pergolas, bay windows and steel boxes provide shading whilst encourages indoor and outdoor living. The rock facades pay homage to old farmstead.

VIEW SHOWCASE

Situated in Monaghan Farm on the hill with mostly southern views. This home was designed to harness northern light whilst making the most of the southern views. A central courtyard allows for privacy. The home is a celebration of inside/outside living connecting the owners with the context. The brief of minimalist, simplistic, clean-lined design was successfully interpreted through the use of simplistic design solutions.

VIEW SHOWCASE

This home is cradled on the northern slope of Drum Village in Monaghan Farm. An ethical approach was adopted in design to both Architecture and Environment. The home explores solid and void forms whilst being sensitive to the context in terms of views and functionality. Layering of materials was utilised in the fragmented deconstruction from a solid form. Courtyard living encourages the inhabitants to experience an absence of distinction between inside and outside.

VIEW SHOWCASE

Situated in Waterfall Estate this house is securely enveloped within its context. This home pays homage to environmentally sound principles. Careful consideration was employed to create a home that fulfilled the brief of the owners who wanted a central living area with a large veranda. Living around a central veranda finds its roots deeply etched in the South African context and this established the core success of this project.

VIEW SHOWCASE

A testimony to the timelessness and versatility of Mid-Century Modern Architecture this steel and glass structure rests amiably in the rolling veld environs of Gauteng’s Monaghan farm.  The design is strongly rooted in the sustainable ethos while the interior continues the Architectural language throughout the house. The home encapsulates a feeling of living outdoors within.

VIEW SHOWCASE

Perfectly situated on the northern slope of the Highveld eco-estate Carlswald. This project was conceived as a response to the specific environment and embraces South African lifestyle. The design is arranged around a set of courtyards to enable transition from public to private spaces. The sequential build of spaces around these courtyards are implicit to the African spatial model.

VIEW SHOWCASE